Limonada este excelenta la orice masa, lamaile ajuta la curatarea palatului gustativ dupa o masa bogata, iar aceasta limonada care contine si frunze pisate de menta are un gust si mai special. Se serveste cu multa gheata.
Avem nevoie de:
10 lamai sau 2 cani de suc de lamaie
10 frunze de menta
2 cani de zahar
gheata
1. Stoarcem lamaile cu un storcator pentru a scoate toata zeama si a nu irosi un ml:)
2. Adaugam zaharul si 2 pahare de apa intr-o oala si incalzim la foc mic pentru a se topi zaharul. Apoi racim si adaugam si restul de apa. Adaugam sucul de lamaie.
3. Adaugam apoi si frunzele de menta si dam la frigider macar 1 ora. Servim in pahare umplute cu gheata.
POFTA BUNA!!!

Menta - ProprietatiMenta face parte dintre cele mai cunoscute plante medicinale şi asta datorită aromei deosebite dar şi a beneficiilor pe care le aduce pentru sănătate. Are proprietăţi sedative, dezinfectante şi cicatrizante şi poate fi folosită în problemele tubului digestiv, respiratorii, ficatului, vezicii biliare (fiere), circulaţiei şi lista poate continua.
Iată câteva dintre afectiunile care pot fi tratate cu succes cu mentă.
1. Acnee
Menta echilibrează nivelul ph-ului pielii, fapt ce inhibă producerea excesivă de uleiuri la nivelul pielii. Datorită proprietăţilor astringente, antiseptice şi antiinflamatorii, menta diminuează aspectul de acnee, puncte negre, roşeaţă şi iritaţii de la nivelul pielii. Amestecă 2 picături de ulei de mentă în produsul pe care îl foloseşti pentru spălarea feţei şi foloseşte-l dimineaţa şi seara. De asemenea, poţi adăuga o picătură de ulei şi în crema de noapte.
2. Dureri de cap
Acţionează ca un vasodilatator şi ajută în dilatarea vaselor de sânge îngustate (una dintre cele mai frecvente cauze care provoacă durerile de cap). Dacă suferi de migrene sau dureri de cap, unge-te în zona fruntei şi a tâmplelor cu o picătură de ulei de mentă. Dacă ai pielea sensibilă, pentru a evita iritaţiile, diluează 3-4 picături de ulei de mentă în ulei de măsline.
3. Sindromul de intestin iritabil
Studiile au arătat că frunzele de mentă, sub formă de capsule, ameliorează simptomele sindromului de intestin iritabil. De asemenea, este recomandată pentru ameliorarea balonării, meteorismului şi indigestiei. Consumă două, trei ceşti de ceai de mentă pe zi.
4. Crampe menstruale
Menta este cunoscută pentru efectul de relaxare pe care îl asupra muşchilor contractaţi. Consumul de ceai de mentă în perioada menstruală poate ameliora durerile.
5. Sinuzită şi răceli
Datorită proprietăţilor decongestionante, expectorante şi astringente, ceaiul de mentă ameliorează gâtul iritat, tusea şi eliberează căile respiratorii. Pentru tratarea congestiei nazale, sinuzitei, răcelii sau astmului, consumă sau inhalează vaporii produşi de ceaiul de mentă. Masează-ţi pieptul cu ulei de mentă şi consumă ceai, pentru a scăpa de tuse.
6. Stres şi anxietate
Studiile recente au arătat că uleiul de mentă, folosit în aromaterapie, ajută în alungarea anxietăţii, stresului şi a problemelor, precum migrenele, provocate de stres.
7. Protejează dinţii
Menta are proprietăţi antiseptice şi protejează dinţii. Menţine sănătatea gingiilor şi previne respiraţia neplacută.
Ceaiul de mentaAceastă plantă este recomandată în cazul toxiinfecţiilor alimentare
Cercetătorii italieni au descoperit că, în urma fierberii frunzelor de mentă, se eliberează peste 12 compuşi chimici instabili volatili, care inhibă centrii agresivităţii. Specialiştii în nutriţie recomandă o ceaşcă de ceai de mentă după fiecare masă, deoarece această plantă stimulează digestia. Planta are puterea de a reduce contracţiile musculare care provoacă gaze, umflări şi balonări abdominale. În plus, medicii recomandă ceaiul de mentă persoanelor care suferă de tulburările gastro-intestinale. În acelaşi timp, menta are o uşoară acţiune antifermentativă şi este recomandată mai ales în cazul toxiinfecţiilor alimentare.
Mai mult, specialiştii în nutriţie spun că ceaiul de mentă este foarte util în stările de oboseală, cauzată în special de suprasolicitare intelectuală, stres sau epuizare. Specialiştii completează că, deşi efectul mentolilor asupra centrilor agresivităţii este direct şi imediat, pentru a obţine o eficienţă maximă este nevoie de o cură de minimum 12 zile.
Menta este recomandată şi în cazul persoanelor care au probleme respiratorii, care sunt răcite sau suferă de sinuzită, gripă, astm, sau bronşită, fiind folosită sub formă de inhalaţii, comprese sau masaj pe piept. Inhalaţiile se fac prin adăugarea a 10 picături de ulei volatil la 100 ml apă fierbinte. Prin vaporizare şi inspirare pe nas, mentolul şi uleiul de mentă prezintă o acţiune antiinflamatoare la nivelul sinusurilor frontale şi maxilare. Această plantă are efecte vasodilatatoare la nivelul mucoasei nazale.
Menta, aroma sanatatiiOmul a descoperit prima data remediile naturiste, aflnd ca anumite plante pe care le-a consumat intamplator i-au imbunatatit starea de sanatate. Astazi sunt cunoscute o sumedenie de plante medicinale cu efecte diverse, care pot fi folosite ca tratament sau adjuvant in diferite boli. Dintre toate acestea am sa va vorbesc in acest articol despre una dintre cele mai comune si cunoscute plante medicinale, folosita atat in sanatate cat si in cosmetica (creme, masti etc.), aromaterapie si chiar in alimentatie (guma de mestecat, bomboane, arome, sucuri etc.)
Este vorba despre o planta frumos mirositoare: menta, sub denumirea careia se ascund mai multe varietati de astfel de plante, cele mai cunoscute fiind Mentha piperita si Mentha spicata
Legenda mentei
Cunoscuta probabil cu mult inaintea celor care i-au “descoperit” legenda, menta isi are originile legendare in mitologia greaca. Mentha era o frumoasa nimfa de care zeul infernului (intunericului) s-a indragostit nebuneste. Sotia sa, zeita Persephona, geloasa fiind pe frumoasa nimfa, a urmarit-o pe nefericita fata si a ingropat-o. Impresionat de suferinta nimfei, Pluton a transformat-o intr-o planta frumos mirositoare ce avea sa impresioneze simturile multor oameni si sa aline suferintele multor bolnavi.
Aceasta este o planta perena, rezistenta, care se raspandeste repede. Partile aeriene ale mentei, recoltate in timpul infloririi, contin 0,3-0,5% ulei volatil, iar frunzele 1-2% ulei volatil cu compozitie chimica diferita in functie de provenienta. Principala componenta a uleiului volatil de menta este mentolul (pana la 70%), precum si mentone, mentofuran, a-pinen, felandren, limonen etc. Frunzele mai contin cantitati apreciabile de tanin, acizi organici, vitamina C, saruri minerale si substante antibiotice etc.
Ceaiuri de vara racoritoare si energizanteCeaiurile recomandate in sezonul de vara au rolul de a hidrata, energiza si racori organismul sleit de puteri din cauza temperaturilor excesive si coplesitoare. Inlocuieste o parte din portia zilnica de apa cu ceaiuri din plante pe care merita sa le bei in vara aceasta!
Ceai verde
Ceaiul verde poate fi o "prezenta" constanta in meniul tau de bauturi, tot timpul anului.
Proprietatile antioxidante si benefice pentru sanatate energizeaza organismul si ii ofera starea de bine de care are nevoie. Inlocuieste cescuta de ceai fierbinte cu un pahar rece de ceai verde, baut cu multa gheata si lamaie, pentru un efect mai racoritor.
Ceai de menta
Menta este una dintre plantele cu efect racoritor rapid asupra organismului. Ceaiul de menta este o varianta excelenta pentru hidratare, vara. Se recomanda consumul limitat al acestui ceai, intrucat are efect constipativ.
Ceai de rozmarin
Ceaiul de rozmarin este una dintre bauturile revigorante de vara, cu efect tonifiant asupra organismului.
Efectul hidratant si racoritor este potentat daca este asociat cu alte tipuri de ceaiuri - fructe, verde, menta etc.
Ceai de salvie
Ceaiul de salvie este o alta bautura recomandata pe timpul verii, datorita proprietatilor antisudorifice. Combinat cu miere si lamaie, ceaiul de salvie hidrateaza organismul si il energizeaza.

25.08.2012 - menta proaspata
Menta proaspata livram doar azi si maine!

info@gfhoreca.ro
0724262072
alte vesti:
fructe exotice, cel mai vandut produs, despre ceai alb