Kir-ul este un cocktail alcoolic celebru, care isi are originile in Franta, orasul Dijon. Meritul acestei ingenioase combinatii ii apartine lui Felix Kir(1876-1968), primarul orasului Dijon, care obisnuia sa-si trateze invitatii cu aceasta bautura, promovand astfel valorile gastronomice specifice Burgundiei.
Original, kirul era compus din sirop de coacaze negre si vin alb si se numea "blanc cassis". In secolul 19, siropul de coacaze reprezenta 1/3 in reteta, dar astazi, Asociatia Internationala a Bartenderilor recomanda folosirea siropului doar 1/9 din total.
Personal, am incercat reteta originala (1/3) si e... tres bon.
Kirul Royal se face cu sampanie in loc de vin.
Exista o larga varietate de kir-uri: Kir Royal (cu sampanie), Kir Petillant (cu vin spumant), Kir Imperial (cu sirop de zmeura), Cardinal (cu vin rosu), Kir Normand (cu cidru normand),Kir Peche (sirop de piersici) si multe altele.
Ingrediente pentru Kir Royal:
-sirop de coacaze negre
-sampanie rece
Sursa: Gabi Stanciu